Bella Elisabeth, Huehuetenango, Guatemala

Uuden kahvin aika

On tääs ilo ilmoittaa uuden kahvin saapumisesta paahtimolle ja tällä kertaa sitä tulikin hiukan reilummin kuin aikaisempaa kahvia. Monimuotoisuus ja käyttökohteet ovat myös tässä kahvissa melko laajat. Uskon ensimmäisten testien perusteella sen sointuvan hyvin vaaleasta-keskipaahtoon ja mahdollisesti myös varovasti tummemmaksi paahdettuna. Maultaan kahvi poikkeaa paljon myös aikaisemmasta Finca La Pila -kahvista. Tietenkin tarina tämän kahvin takana on ainutlaatuinen niin kuin useasti kaikissa kahveissa. Poikkeuksena hiukan negatiivinenkin tarina. Historia ei aina ole niin ruusuista.

Bella Elisabeth

Voisi kuvitella kahvitilan nimen olevan myös viljelijän oma nimi, mutta asia ei aivan näin ole. Se on saanut nimensä viljelijän Erwin Humberto Argueta Herreran tyttären Ana Elisabeth mukaan. Tämä tapahtui vuonna 2004, kun viljelijän isä menehtyi ja kolmas sukupolvi otti kahvitilan hoitoonsa. Uusi sukupolvi myös otti tavoitteekseen parantaa kahvin laatua ja tähtäävän kilpailuihin. Siinä he onnistuivat, koska vuonna 2016 heidän kahvinsa sijoittui 6. sijalle Gutemalan Cup of Excellence -kilpailussa. Tämä on erittäin iso saavutus, kun kohta pääset lukemaan kahvitilan historiasta. Ensiksi kuitenkin hiukan enemmän tietoa itse kahvista.

Imagen  003 (1).JPG
  • Alue: Huehuetenango

  • Prosessointi: Washed

  • Lajike: Typical, Bourbon, Caturra ja Pache

  • Kasvukorkeus: 1400 - 1560 m

  • Kahvitilan koko: 8 hehtaaria

  • Tuotantomäärä: Keskimäärin 4762kg vuodessa

Kuten aikaisemmin mainitsin kahvin olevan makuprofiililtaan erilainen kuin Finca La Pila. La Pila oli maultaan kaakaomainen, suklainen ja hiukan kirsikkainen. Kaikin puolin pehmeä kahvi kuin taas Bella Elisabeth on hapokkaampi. Vivahteita löytyy mustasta teestä, jasmiinista, guavasta, kahvin marjasta ja punaisesta omenasta. Puhutaan siis selkeästi hedelmäisestä ja makeasta kahvista, jonka maut korostuvat parhaiten vaalea- ja keskipaahtoisena.

Imagen 002.JPG
image5-25.jpeg

Pitkä historia

Kahvitilan historia alkaa vuodesta 1954, kun Florencio Modesto Argueta Villatoro osti tilan San Pedro Nectassa. Ensimmäisena kasvatetut kahvit olivat silloin Typica sekä Bourbon - lajikkeita ja ne kasvatettiin kahden metrin välein. Se oli sen ajan suositus. Silloin ajateltiin, että mitä enemmän puita alueella, sitä isompi sato. Unohdettiin kuitenkin kahvipuiden, juurien vaativan enemmän tilaa ja tietenkin maaperän kulutus on kovempaa tämänkaltaisessa viljelymuodossa.

Vuonna 1978 Modesto menehtyi ja hänen lapsensa ottivat kahvitilan hoitoonsa. Puhutaan siis toisesta sukupolvesta. Alvaro Rene, Erwin Modesto juniori ja Magnolia Argueta Figueroa jatkoivat isänsä jalanjäljissä, mutta nyt tavoitteena parantaa kahvinlaatua entisestään.

Kuitenkin vuosi 2000 oli tuhoisa. Intohimo ja omistautuneisuus kahviin alkoi hitaasti hiipua, koska kahvin hinta laski todella jyrkästi. Samalla suuret sään muutokset iskivät satoon, joka vuorostaan heikensi satoa ja veljesten motivaatiota kahvin viljelyyn. Jotain oli keksittävä ja silloin Erwin Modesto Argueta sai idean kasvattaa alueelle uusia lajikkeita kuten Caturraa, Maragogypeä ja Pachea.

Hänen menehdyttyään vuonna 2004 alkoi tosiaan kolmannen sukupolven aika ja tämä aika on sitä nykypäivää, jolloin kahvinlaatu on saatu huomattavasti paremmaksi. Intohimo kahvin viljelyyn on tullut takaisin ja tavoitteet ovat saatu korkealle. Tähtäimenä luovuttaa kahvitila neljännelle sukupolvelle, kun sille tulee oikea aika. Nyt he keskittyvät kestävään kehitykseen ja siihen, että tilalla on vielä tulevaisuutta seuraaville sukupolville. Bella Elisabeth on pitkän historian omaava perhetila ja tämä on perheelle kunnia asia toiminnan jatkamiselle. Viljelijöiden tukeminen on tärkeässä osassa kahvin hankinnassa ja se on myös paahtimolle kunnia asia olla mukana viljelyn jatkumossa.

image9-33 (1).jpeg
unnamed.jpg