Finca La Pila & Neighbours - Fraijanes, Guatemala

Uutta kahvia Guatemalasta

Tuleva upea kahvi tulee Guatemalasta n. 1700m korkeudesta, jossa on vivahteita kaakaosta, suklaasta, tummista marjoista ja karamellisoiduista manteleista. Tästä kahvista olisi tarkoitus lähteä luomaan erityistä espressoa-blendiä käyttäen aikaisempaa Kolumbialaista kahvia tai sitten kokeilla kuinka se toimii sellaisenaan. Kahvi toimitetaan arvojen pohjalta paahtimolle. Arvomaailma on sellainen asia, että jos se ei täyty niin silloin myyn mielummin “eijoota”. Asioissa täytyy ajatella pidemmälle kuin pelkkää rahaa ja numeroita. Kaikilla ihmisillä on jokin tärkeä asia tai arvomaailma. Kahwella arvomaailma on meidän tukipilari. Se heijastuu kaikkeen toimintaan ja kaikki mietitään niiden pohjalta.

guatemala-08048.jpg

Finca La Pila

Rodolfo Garcia ja vaimonsa Reina pyörittävät ylpeänä Finca La Pila -kahvitilaa Guatemalassa, Fraijanes alueella. Rodolfo on viljellyt kahvia käytännössä koko ikänsä. Nuorempana hän työskenteli kahvitiloilla kerääjänä ansaitakseen taskurahaa. 25-vuotiaana Rodolfo peri tilan isältään ja aloitti oman kahvinviljelyn.

Tällä alueella kahvin viljely on tyypillinen ja melkeimpä ainoa viljeltävä tuote. Suurinosa alueen ihmisistä on jossain määrin yhteydessä kahviin. Oli sitten kerääjä/auttaja, viljelijä tai manageri.

Rodolfo on ahkera ja intohimoinen viljelijä. Tavoitteena hänellä on kehittää ja parantaa kahvinsa laatua analysoidessaan maaperää, jossa kahvit kasvavat ja täten tietää mitä maaperä tarvitsee. Maaperän analysoimien on erittäin tärkeää, koska se on suuressa osassa kahvin makuun ja satoon. Hän myös tuottaa natural- ja honey-prosessoituja kahveja, joka kertoo hyvin paljon siitä tahdosta ja motivaatiosta kehittää omaa tilaansa. Tavoitteet investoida omiin prosessointi laitteisiin korostaa myös entisestään halua kehittyä paremmaksi.

Innostus ja halu kehittyä viljelijänä on tarttunut muihin viljelijöihin Fraijanes alueella ja tästä on syntynyt nimi “Finca La Pila - Neighbours”. Muut alueen viljelijät ovat mukana tässä hienossa kahvissa ja Rodolfo koordinoi ensimmäisenä omien kahviensa keruun, jonka jälkeen hän pystyy auttamaan muita alueen viljelijöitä. Kokonaisuudessaan tässä on 39 viljelijää mukana, jotka ovat kooltaan 0.5-3 hehtaarin kokoisia. Tilat ovat pääsääntöisesti perhetiloja ja sen pystyy jo päättelemään viljelijöiden nimistä. Yhdellä kahvitilalla voi olla siis useampi viljelijä esim. Isä viljelee isompaa määrää kahvia ja perheen aikuiset lapset omilla alueillaan Tai pariskunnan molemmilla osapuolilla on omat viljelmät.

Kahvitiloilla kokopäiväisinä työntekijöinä on omistaja ja manageri. La Pilalla on enemmän. Poimijoita on vaihtelevasti 10-20. Tilan koko ja sadon määrä vaikuttavat tietenkin poimijoiden määrään. Myös perheenjäsenet auttavat kiireisinä viikkoina, etteivät marjat jää ylikypsymään.


Kahvit prosessoidaan Finca El Hatolla, joka on toimittajan oma farmi ja se on alle kahden tunnin ajomatkan päässä La Pilasta ja marjat toimitetaan sinne aamulla. Toimitettu kahvi prosessoidaan aikaisin aamulla, lämpötilan olleen alhaisempi. Toimittaja pystyy näin valvomaan tuotantoa tarkemmin, jolloin se ei luo liikaa paineita viljelijöille.

guatemala-2-4.jpg

Toimittajana Primavera

Mikä ihmeen primavera? Tukkuriko? Eihän Kahwe tukkureita käytä. Tarkennan ja avaan tätä hiukan lisää.

Kuten aikaisemmin on ollut puhetta arvomaailmasta. Läpinäkyvyys ja riittävä korvaus viljelijälle ovat tärkeimpiä asioita. Näin sen kuuluu mennä kaikilla osa-alueilla kun puhutaan kahvin tuotannosta. Primavera, aikaisemmalta nimeltään Third Wave Coffee Source on lyhykäisyydessään viljelijöiden omistama yritys, joka toimittaa Guatemalaista kahvia ympäri maailmaa. Erona muihin “tukkureihin” on, että tässä omistus on oikeassa lähteessä eli viljelijöillä. Juuret ovat syvällä kahvin viljelyssä sillä Primaveralla on omia farmeja paikallisten farmien lisäksi. Näin muut pienviljelijät hyötyvät siitä eniten ja se myös tukee paikallista yhteisöä. Yrityksen perustaja on varttunut perheensä kahvitilalla ja nähnyt toimintaa alusta asti. Opiskeltuaan liiketaloutta hän päätti perustaa “Third Wave Coffee Source” vuonna 2012 ja 2018 nimi muutettiin Primaveraksi. Kahvia heillä on varastoissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kahvi on tietenkin laadukasta tarkan valvonnan takia.

Viljelmät, laaduntarkkailu, prosessointi ja jopa agronomit ovat paikallisia kahvin viljelijöitä tai muuten paikallisista koostuvaa väkeä. Läpinäkyvyys kaikilla osa-alueilla on taattua. Eniten itseäni hämmästytti se, että tämän uuden kahvin kaikki viljelijät ovat minulla tiedossa. Viljelijöitä on yhteensä 39 ja jokaisen sain selvitettyä heidän kauttaan. Myös tieto mihin rahat ostamistani pavuista menee on läpinäkyvää. Hieno asia pienille paahtimoille kuten meille on, että tätä kautta pystyn saamaan pieniä määriä kahvia kerralla (1-4säkkiä). Kaikin puolin pystyn seisomaan selkä suorana kahvin takan, olla tyytyväinen Primaveran toimintaan ja luottavainen siihen, että rahat menevät oikeaan tarkoitukseen.

Tästä on hyvä jatkaa ja ehkäpä sitten uutta kirjoitusta tulee myöhemmässä vaiheessa. Tarkoituksena olisi vähintään kerran kuukaudessa kirjoitella tänne jonkinlaisia kirjoituksia. Tässä on kuitenkin monia asioita samaan aikaan tuloillaan ja paljon huolehdittavia asioita. Täytyy oma pää pitää kasassa eikä lähteä liikaa tekemään. Kahween sanoma ei silloin välity jos tehdään enemmän kuin jaksaminen antaa myöten. Kiitokset kun jaksoit lukea tekstin :)