Luis Collazos - kahvinmatka Tampereelle

Syyskuussa sain kuulla ensimmäisen kerran, että kahvia olisi mahdollista saada Kolumbiasta, suoraan viljelijöiltä pienpaahtimoiden yhteishankkeen voimin. Tästähän innostuin ja aloin ottamaan asiasta selvää. Isona plussana, että se vastaa täysin sitä mitä Kahwe edustaa. Suoraan viljelijältä, Direct Trade, reilua ja läpikäyvyyttä. Arvokkaita arvoja kahvin tulevaisuuden kannalta.

10583010_10152245407751741_7597043452834831136_o.jpg
10687391_10152286404491741_4510754367116031787_o.jpg
10468128_10152245408076741_5513452908728563456_o.jpg

Yhteistyö ja sen kantava voima

Yhteistilauksessa oli siis kyse siitä, että 6 pienpaahtimoa tilasi kontillisen kahvia Suomeen 14 eri viljelijältä, Kolumbiasta. Kontillisessa on n. 200 säkkiä ja yhden säkin painoksi tulee keskimäärin 70Kg. Ennen tilausta, ryhmä suomalaisia pienpaahtimoiden kahvinammattilaisia vieraili Kolumbian kahvitiloilla ja järjesti reissun jälkeen cupping-tilaisuuden Helsingissä. Siellä pääsi maistamaan jokaisen viljelijän kahveja. Itse en valitettavasti päässyt tilaisuuteen osallistumaan ja valitsin otsikon mukaisen kahvin muiden kollegoiden maisteluiden pohjalta. Luotan näissä asioissa muiden pienpaahtimoiden maistelukykyyn. Monet ovat olleet alalla monia vuosia pidempään. Muutenkin on ihailtavaa, että Suomessa on mahdollista toimia yhteistyössä muiden paahtimoiden kanssa. Kahvi ei ole kuitenkaan salaisuus, vaikka kovin kilpailutettu se muuten on. 

Kahvien purkua Tampereella

Kahvien purkua Tampereella

Siellä ne kontissa ovat

Siellä ne kontissa ovat

Tilakahvi (La Bermeo) - Direct Trade - Reilua

Noniin ja sitten pääsette lukemaan minkälaisesta kahvista on kyse. Kahvi tosiaan tulee Kolumbiasta. Huila departementista, läheltä Acevedo kaupunkia, jonka asukasluku on n. 35000. Huila on voimakkaasti maanviljelysaluetta ja siellä viljellään mm. riisiä, durraa, jukkaa, maissia, papuja, puuvillaa, perunoita, seesamia, tupakkaa, sokeriruokoa, banaaneja, kahvia ja kaakaota. 

Luis Collazos omistaa tilan nimeltä La Bermeo, joka on kokonaiskooltaan 9 hehtaaria. Pinta-alueesta taas 6 hehtaaria on kahvipuita. Kahvitila on perhetila ja hän pyörittääkin sitä perheensä kanssa. Luisilla on 7 lasta ja hän on ollut vaimonsa kanssa naimisissa 30-vuotta. Luis on perinyt tilansa n. 20-vuotta sitten vanhemmiltaan.

Kahvi, joka häneltä tulee on Castillo -lajiketta. Castillo kasvaa 1600m korkeudessa ja sen prosessointi on “Washed”. Alueella kasvatetaan myös F6 lajiketta, joka on harvinaisempi lajike. Castillo on lajikkeena melko yleinen ja helppo viljeltävä, jolla on hyvä vastustuskyky “kahvitauteja” vastaan. Kovia lannoiteita ei siis tarvita. Luonnonmukaisia lannoitteita, joita saadaan kuivatuista kahvimarjoista (“cascara”), uusio käytetään. Cascara muuten menisi jätteeksi, mutta Luis pystyy uudelleen käyttämään sen. Tiesittekö että cascarasta voidaan tehdä myös teetä? Lisänä käytetään maanviljelyssä käyttävää lannoitetta. Alueelle on istutettu myös erilaisia hedelmiä, kuten appelsiineja, persikoita, sitruunoita ja tangeriineja, jotka puolestaan parantavat maaperän kosteutta. 

1492290_10152286405416741_4157711100145977499_o.jpg
43952490_10155427538941741_1838960165555011584_n.jpg
10648297_10152245408186741_4025790083125319195_o.jpg

Luis pystyy tekemään jokaisen prosessin omalla tilallaan ja onkin voittanut modernit laitteet paikalliselta järjestöltä. Aikaisemmin se tehtiin perinteisin menetelmin erilaisissa tankeissa ja säiliöissä. Uudet laitteet helpottavat prosessointia ja parantavat kahvinlaatua. Kahvit pakataan isoihin hygieenisiin GrainPro -säkkeihin, joissa kahvi pysyy parempana kuljetuksen aikana, eikä kerää ylimääräistä likaa tai hajuja. Säkit siis suojaavat kahvia kaikelta ylimääräiseltä, joka sinne ei kuulu. Pussit ovat kestävää vihreää muovia ja ne laitetaan juuttisäkkien sisään, jolloin kahville syntyy tunnistettava “brändi”. 

Satoa kerätään kesällä ja talvella tammikuuhun asti. Sadonkorjuun aikaan hänellä on käytössään 12 poimijaa. Muuten hän pyörittää tilaa yksin perheensä kanssa. 

Kuvassa Luis Collazos valkoisessa paidassa, aurinkolaseja pitävä on Francy. Meidän yhteyshenkilö

Kuvassa Luis Collazos valkoisessa paidassa, aurinkolaseja pitävä on Francy. Meidän yhteyshenkilö

Luisen poikia. Vanhempi tulee jatkamaan isänsä jalanjäljissä.

Luisen poikia. Vanhempi tulee jatkamaan isänsä jalanjäljissä.

Tulevaisuus suorassa kaupassa

Tulevaisuudessa toivon yhteistyön Kolumbiaan kestävän ja saavan siitä pidempi aikaisen hankintamaan. Tavoitteena tietenkin päästä käymään kohdemaassa ja tutustua toimintaan sitä kautta. Toki olisi mainiota jos siellä pääsisi jollain tavalla auttamaan paikallisia. Myös villinä ajatuksena järjestää lukijoille/asiakkaille kahvimatkan paikallisille tiloille. Pelkästään kahvin ostaminen heiltä suoraan auttaa heitä suuresti. Erittäin tärkeänä ja haastavana Direct Tradessa on alkuvaiheessa se, että löydän kontakteja joiden kautta se onnistuu luontevasti tänne Tampereelle. Onneksi on olemassa myös yrityksiä, jotka ovat viljelijöiden omistuksissa ja myyvät sitä kautta kahvejaan maailmalle. Tälläiseen toimintaan turvaudun siinä tilassa, jos Suora kauppa hidastaa liikaa. Toki vaatimuksena edelleenkin eettisyys, Reiluus, kestäväkehitys ja läpinäkyvyys. Kaiken tiedon täytyy olla saatavilla.

Jos lukijoille tulee joitain kysymyksiä mieleen niin vastaan mielelläni kaikkiin. Tästä kahvista tiedän paljon ja otan selvää niistä asioista, joita en tiedä. Me ollaan avoimia ja halutaan keskustelua aikaiseksi.

Pitäisi malttaa vielä hetki odottaa, että kahvi pääsee maisteluun. Paahtoprofiilin kehittäminen vie oman aikansa ja tietenkin kahvin paahtaminen on ikuista oppimista. Mielenkiinnolla odotan, että te pääsette sitä maistamaan ja kertomaan siitä rakentavan palautteen.