Paahdon takana on barista

Täytyy ihan ensiksi myöntää, että en koskaan ajatellut kirjoittavani blogia. Ajattelin, että vain facebookin tilapäivitykset riittäköön. Facebook- ja Instagram tilien päivittelykin on aivan uusi maailma. En ole mikään kirjoittaja. Kuitenkin on tullut niin paljon erilaisia asioita mieleen, jotka haluaisin jakaa ihmisille liittyen paahtimoon. Aiheet, jotka tulevat useasti mieleen ovat liian pitkiä. Pitkiä kirjoitus- sekä video mielessä. Ja tähän väliin mainittakoon, että kyllä, YouTube-tili on myös harkinnassa. Haluan jakaa teille enemmän ideaa ja ajatusta mitä Kahwen takana on. Näkisin kirjoittelun olevan paras vaihtoehto. Samalla se auttaa itseäni vapaa-ajalla pysähtymään ja kirjoittamaan teille kuulumisia ja ajatuksia. Pystyn priorisoimaan ajatukseni oikeisiin paikkoihin, oikeaan aikaan. Kaiken tekemisen takana ja kaikkeen mihin ryhdyn menen perhe edellä. Ensisijainen asia Kahween taustalla on perhe (vaimon tuki), toisena tulee intohimo ja kolmantena lukuisat eettiset arvot, joita vaalitaan Kahweessa. Unohtamatta kahvin tuoreutta ja laadukkuutta. Blogin tarkoituksena ei ole markkinoida omia tuotteita tai myydä niitä. Keskityn vain ja ainoastaan avaamaan asioita, jotta te tiedätte mitä Kahwe edustaa. Ensimmäisen kirjoituksen tarkoituksena on kertoa hiukan itsestäni ja minkä takia paahtimo on saanut alkunsa.

Paahtaja

Kuten lukuisten muiden paahdettujen kahvien takana on paahtaja. Kahwetta edustava henkilö ja kahvien paahtajana toimii Joel Marttala (29) eli kirjoittaja itse. En kuitenkaan yksin ole toiminnassa mukana. Mukaan kuuluu 3(4) muutakin henkilöä, mutta aloitan nyt kertomaan siitä henkilöstä kuka facebookiin lisäilee Hollywood-videoita sekä päivityksiä ja pitää viikottain myös Instagramin ajantasalla.

Vuonna 2007 sain idean lähteä opiskelemaan kokiksi. Samaan aikaan opinnot tietojenkäsittelyn perustutkinnosta olivat kesken, mutta ajatus ruoanlaitosta lähti liikkeelle ja idea jäi hautumaan. Varusmiespalvelus astui kuvioihin ja silloin päätin hakea Tampereelle opiskelemaan kokkaamista. Pääsin Ahlmanin ammatti-oppilaitokseen ja intohimoni ruokaan kasvoi. Vuonna 2011 tuli kuitenkin käänne, koska alkoi työharjoittelu kahvilassa. Silloin kahvi oli vielä tuntematon käsite. Tiesin, että kahvia kasvaa etelässä ja sitä tulee erimaista. Kiitän onneani, että sain toteuttaa harjoittelun Kahvila Valossa. Pirkanmaan Paahtimon Pekka Heinosen ja Simo Horton avustuksella sain kiinni kahvin monimuotoisesta maailmasta. Päätin silloin keskittyväni kahviin. Kahvihan on verrattavissa viinimaailmaan. Samoja termejä voi käyttää makumaailman puolella. Hapokkuudet, makeudet, vivahteet, jälkimaku jne. toimivat viineissäkin (en ole viiniharrastaja). Myös tärkeänä osana oman intohimon kehittymistä kahviin, näin siihen erikoistumisen olevan vielä uusi asia Suomessa. Siitä alkoi harrastus, itseoppiminen ja hiukan myöhemmin tein päätöksen keskittyä siihen Tampereen Paahtimon baristana. Ennen esikoisen syntymää pääsin ainutlaatuiseen tilanteeseen, jossa pystyin valitsemaan mahdollisesta kokin urasta Näsinneulassa tai baristana Kahvila Taikapavussa. Valitsin silloin kahvilatyön. En halunnut menettää perhe-aikaa töissä, koska ravintolatyöskentely olisi vaikuttanut siihen huomattavan paljon. Henkilökohtaisista arvoista on pidettävä kiinni tai halu saavuttaa jotain loppuu siihen.

Paahtaja.JPG

Luonto ja työntekijät astuvat samaan kuvaan. Luontoa täytyy kunnioittaa, koska kohta tuhotaan se omalla tyhmyydellä. Jaksetaan kantaa täysinäinen juomapullo kilometrien päähän, mutta ei jakseta viedä sitä enää roskikseen. Turha roskaaminen ei sovi kenellekkään. Sitten taas huono pomo hyville työntekijöille tuhoaa heidän omat haaveet elämältään. Muistetaan tekijät tuotteiden taustalla, eikä pelkästään brändiä. Näitä sovellan myös kahvimaailmassa.

Arvostan hyvää ja eettistä kahvia, mutta niistä kirjoitan oman tekstin myöhemmin.

..ja sen perhe

Kuten aikaisemmin mainitsin perheen olevan etusijalla. Se on asia, jota korostan henkilökohtaisella tasolla. Pyrin pitämään työni mahdollisimman paljon paahtimolla, enkä tuo sitä kotiin vapaapäivinä. Monet miettii miten yrittäjänä pystyn siihen. Pystyn ja opettelen. Alkuun se on haasteellista, koska yritystoiminta on itselle uutta ja ideoita on lukuisia. Välillä ideat ovat hulluja, mutta niillähän mentiin kuuhun. Suunnittelen toimintani niin, ettei perheeni kärsi. Miljoonia en havittele, haluan ansaita elantoni tekemällä niitä asioita, joista tykkään. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa (5kk ja 5v). Vaimoni tuki on kallisarvoista ja kunnioitan sitä. Haluan poikieni saavan tästä työpaikan sekä saappaat mitkä täyttää, mikäli haluavat toimintaa jatkaa aikuisiällä. Yrittäjänä olen teoriassa 24/7 töissä, mutta suoraan sanottuna en niitä hoida silloin, jos katselen vaimoni kanssa Netflixiä tai olen vanhimman poikani kanssa etsimässä aarteita sisäpihan hiekkalaatikolta tai tekemässä outoja ääniä nuorimmaisen kanssa.

perheee.JPG

Näin lyhykäisyydessään pientä tietoa paahtajasta ja arvoista, joita haluan korostaa paahtimon toiminnassa. Julkaisen uuden kirjoitukset erikseen koskien paahtimon arvoja ja mitä tulevaisuuden tavoitteita Kahweella on. Taidan sen julkaista loppuviikosta. Sunnuntai on hyvä päivä sille. Pääsette Sunnuntai kahvit juomaan samalla. Ei muutakun morjes ja näkyillään.


capuccinoo.JPG