Paahtoprofiileista

Pitkän odottelun jälkeen sain vihdoin julkaistua uuden kirjoituksen. Sairastelu, kiireet ja pieni väsymys on verottanut kirjoittajaa. Kiitos kun jaksoitte odottaa :) Tästä siis uutta kirjoitusta.

Paahtoprofiilit ja niiden selittäminen on yksi tärkeä osa toimintaa. Mitä pusseissa lukevat numerot tarkoittavat? Pelkästään 3/5 tai 1/5 ei kerro minkälainen kahvi on kyseessä ja uskon sen tarvitsevan selitystä. Samalla tässä tekstissä kerron myös syistä paahtotapojen takana ja minkä takia en ota isoa valikoimaa kahveja, kuten monet ovat siihen saattaneet tottua muiden paahtimoiden myötä. Tämän kirjotuksen tarkoituksena on siis selventää kaikkia näitä asioita, jotta ihmisille tulee tutuksi näkemykseni paahtojen takana.

Profilointi

Kuten osa on saattanut jo tutustua verkkokauppaan ja sen tuotteisiin, pystyy helposti huomaamaan sieltä paahtoasteita 1/5 - 5/5 väliltä. Samalla kahvilla on monta eri nimeä. Merkatut paahtoasteet ovat vain suuntaa antavia, eikä täysin vielä selitä minkälaisia kahvit ovat tyyliltään. Joillekkin tämä voi olla suuri vääryys, koska helposti mielletään yhdellä kahvilla olevan vain yksi paahtoprofiili. Mielestäni ihmisten kahvinjuonti voidaan luokitella erilaisiin kategorioihin. Trendikkäät nauttijat haluavat kahviltaan kevyitä, hapokkaita, floraaleja (kukkaisia), makeita ja hedelmäisiä piirteitä. Näitä voidaan verrata teen omaisiin piirteisiin. Sitten on ihmisiä, jotka kunnioittavat ja arvostavat eniten perinteistä Suomalaista kahvinjuonti kulttuuria. Näiden jälkeen voisin luokitella uudet kokeilijat, jotka haluavat vaihtelua perinteiseen kahvin juontiin. He havittelevat nimellisesti tummapaahtoisia kahveja, jotka nopeasti huomaavat useiden tummien olevan vielä melko vaaleita. Täten lähtevät kokeilemaan entistä tummempia paahtoja. Sitten löytyy erikoiskahvien juojat eli ne ihmiset, ketkä haluavat juoda esim. espressoa, lattea ja cappuccinoa. He havittelevat tietyn tyyppisiä kahveja. Lopuksi, johon itse kuulun, eli siihen tuntemattomaan kategoriaan, joka tykkää juoda kahvia fiilispohjalta. En asetu minkään tietyn kahvin taakse tai tiettyyn valmistus menetelmään. Kotona käytän arjessa monia eri menetelmiä kuten Aeropress, manuaalinen suodatus ja suodatinkeitin, presso- ja mutteripannu. Pannukahvia juon pääsääntöisesti metsäretkillä. Tykkään juoda kevyitä vaaleita ja tuhteja tummia kahveja. Espressoa varmasti tekisin, jos omistaisin oikean espressokoneen.

Haluan tarjota kahveissa juurikin näitä kaikkia vaihtoehtoja. Tämän takia paahdan samaa kahvia eri tyyleillä, jotta pystyn tarjoamaan kahvia erilaisille juojille.

 
IMG_3329.JPG
 

Paahto-asteet

Näillä tarkoitan nimenomaan sitä mitä Kahwen pusseissa lukee eli ne numerot (3/5, 5/5 jne.). Jokaisella numerolla on oma merkityksensä. Se antaa tietynlaisen kuvan minkä tyylinen kahvi on kyseessä, mutta tärkeintä tässä asiassa on kertoa mitä haen makumaailmoilta. Jokaisessa asteessa tavoittelen erilaisia makumieltymyksiä.

1/5 ja 2/5: Nämä kahvit ovat vaaleita, kevyitä, hapokkaita, hedelmäisiä ja makeita. Tahdon näiden kahvien olevan ns. trendi juojille. Aikaa näiden paahtamiseen ei ole mennyt kovinkaan kauaa ja ovat otettu ulos First Cracking jälkeen. Nämä eivät kuitenkaan ole “alipaahdettuja” eikä kehittymättömiä.

3/5: Keskipaahtoinen kahvi on suunattu helppona kahvina perinteisen kahvin juojille. Pehmeys ja hapokkuus tasapainossa keskenään. Kahvin ominaispiirteet pystyy tästä havainnoimaan ja on riittävän erilainen makunautinto. Tämä on selkeästi menny First Crackin ohi. Hiukan paahteisempi kuin edellinen, mutta selkeästi vielä kevyt kahvi. Pehmeys ja makeus korostuu tässä enemmän.

4/5: “Nelonen” on selkeästi erilaisempi muihin kahveihin verrattuna. Hapokkuus alkaa häviämään ja pehmeys lisääntyy. Kahvista pystyy havainnoimaan hedelmäisyyden, mutta paahteisuus tulee nyt suurempaan osaan. Miellän tämän kahvin tummapaahdon ystäville ja juurikin heille, jotka haluavat kahviltaan paahteisuutta, mutta ei kuitenkaan kitkeryyttä. Nelonen alkaa valmistautumaan Second Crackiin.

5/5 : Vitonen ns. saunapaahto on paahteinen. Hapokkaita piirteitä ei enää ole. Kitkeryyttä ei ole, eikä hiilen makua. Pehmeä, vahva ja paahteinen. Tämä on otettu ulos Second Crackin keskivaiheella. Papu ei ole väriltään musta, mutta kahvin öljyt ovat alkaneet pikkuhiljaa nousemaan pintaan. En paahda tätä kuitenkaan ranskalaispaahtoiseksi.

 
IMG_20180921_142522.jpg
 

Kattava valikoima kahveja vai hillitty?

Aikaisemmassa blogi kirjoituksessa kerroin paahtimon arvomaailmasta. Se tulee valikoiman kanssa käsi kädessä. Ajatuksena on “vähempi parempi” -sanonta. Siinä on monia syitä hillittyyn valikoimaan:

  • Yhden kahvin oppiminen vie runsaasti aikaa ja näin on enemmän aikaa keskittyä pavun ominaisuuksiin, sekä muihin tärkeisiin tietoihin.

  • Pakottaa kehittämään kahvia entistä paremmaksi.

  • Kahvit vaihtuvat useammin esim. ravintoloiden menut vaihtuvat säännöllisesti.

  • Varastoon ei jää raaka-papuja lojumaan

  • Mahdollistaa eroavaisuuksien maistamisen paahtojen välillä, koska voit rinnakkain maistaa samaa kahvia eri paahdolla.

  • Helpompi kertoa ihmisille yhdestä kahvista ja sen tarinasta.

Tässä lyhykäisyydessään tietoja otsikon mukaisista asioista. Kirjoitus tuli todella myöhässä, mutta tärkeintä, että se tuli teille luettavaksi. Seuraavan kirjotuksen aiheesta ei ole vielä tietoa. Toivoisin teiltä kysymyksiä, joihin voisi vastata tai jos tulee aihepiirejä mieleen niin mielelläni kirjoitan oman näkemykseni asioista. Mukavia syksyjä ja jääkäämme odottamaan uusia kirjoituksia. Se on moro.