Paahtimon Arvomaailma

Eettisyys. Tärkeimpänä asiana meille on se, että viljelijä saa kasvattamastaan kahvistaan riittävän tuoton. Haluamme tuoda viljelijää ja sen työtä enemmän ja enemmän esille niin paljon kun se on vain mahdollista. Maanviljely ja varsinkin kahvinviljely on siitä vaikeimmasta päästä. Monet asiat voivat mennä vikaan ennen satokautta. Pidetään mielessä vielä se, että uusi kahvipuu tuottaa satoa vasta 3-4vuoden jälkeen. Tämäkin riippuu ihan kahvista. Mielestäni viljelijälle pitää siitä antaa riittävästi kunnioitusta ja arvostusta. Kahvinviljelyssä oman hankaluuden tekee myös sen, että sen kuuluisi tuottaa satoa vielä seuraavana kautena ja vielä seuraavalle sukupolvelle. Pienemmät ja isommat myrskyt saattavat tuhota sadon täysin tai sitten tuottaa pienempää ja huonompaa satoa. Kestävä kehitys kahvintuotannossa on tärkeää ja halutaan tukea sellaista toimintaa. Tietenkin samalla tulee rinnalle arvostus luontoa kohtaan. Se, että maaperä tuhotaan kemikaaleilla sekä muilla myrkyillä ei ole kestävää.

Myös jälkiprosessointi, joka tehdään pavulle on erittäin suuressa osassa. Kahvin keruu oikealla tavalla ja kärsivällisesti vie aikaa. Koneellisesti poimitut pavut saadaan nopeasti poimittua, mutta siinä seassa on sitten raakoja, kypsiä, ylikypsiä ja mahdollisesti vielä pilaantuneita marjoja. Tarkasti käsin poimittujen ja riittävän kypsien marjojen poimiminen vie aikaa. Poiminnnan jälkeen tulee vielä mukaan tietynlaiset menetelmät kuinka papu saadaan marjasta ulos ja vielä siihen mukaan sen pesu, sekä oikea kuivattaminen. Näiden jälkeen täytyy myös varmistaa pavun olevan puhdas ja ne vielä lajitellaan erikseen. Tietenkin viljelijät vielä maistavat cupping-menetelmällä niiden olevan oikean makuisia.

Näiden toimenpiteiden jälkeen aletaan puhumaan hinnasta. Iso työ = onnistunut/epäonnistunut tuotanto. Suuret markkinat määräävät useimmiten hinnat, mutta Kahwe haluaa poiketa tästä ja hankkia pavut sellaisesta lähteestä, jossa viljelijät saavat riittävän tuoton. Silloin kun viljelijä saa riittävän tuoton niin myös kaikki siinä sivussa hyötyy. Sille on kansainvälinen termi “direct trade”.

Näiden arvojen pohjalta hankimme pavut. Hinnat eivät ole halvimmasta päästä eikä välttämättä kalleimpiakaan. Pavut eivät ole aina samaa laatua. Joskus jotain kahvia on enemmän ja joskus jotain on vähemmän. Keskitymme arvoihin ja siitä pidämme kiinni.

Mikä ihmeen tuoreustakuu ja varastointi?

Arvot joiden takana pystyn seisomaan ei vielä takaa onnistunutta kahvihetkeä. Onnistuneeseen kahvihetkeen vaikuttaa kahvin laadukkuus ja ennenkaikkea sen tuoreus. Annan kahveille, jotka ihmiset voivat hankkia verkkokaupan välityksellä 2-14 vrk tuoreustakuun. Pop-up myymälästä ostettuihin kahveihin annan taas 1-7vrk takuun. Tuoreustakuu tarkoittaa nimenomaan sitä, että kahvin paahtopäivästä on kulunut maksimissaan 7-14 vrk. Jos poikkeuksia ilmenee, niistä ilmoitetaan etukäteen. Toki on muutamia poikkeuksia toimistotiloissa, jotka eivät välitä onko kahvin paahdosta 2 päivää tai kolmetoistapäivää. Me joustetaan ja se perustuu palveluun jota tarjotaan.

Tähän tulee mukaan ihmisten opastaminen kahvin säilyvyydestä. Kahvihan ei ole vielä parhaimmillaan heti paahtimesta otettuna. Kahvin tulisi levätä vähintään 8h ennen ensimmäistä maistamista. Puhutaan kuitenkin realistisesti ajateltuna päivistä jolloin kahvi on siinä oikeassa profiilissa. Papu joutuu niin kovalle koetukselle paahdon aikana, jolloin sille tulisi antaa aikaa levätä muutama päivä. Kaikesta huolimatta haluan tarjota ihmisille tuoreen kahvin vaikka se ei ole vielä parhaimillaan samana päivänä. Tämä mahdollistaa kahvin maistelussa huomattavien makumuutosten havainoinnin, joka tekee kahvin juonista jännittävämpää. Esimerkkinä: “Pidät ystävillesi Sunnuntai-brunssin kotosalla ja haluat tarjota heille tuoretta kahvia. Ostat perjantaina kahvin ja Sunnnuntaina se on parhaimmillaan.” Sama pätee kaikkiin juhliin, jotka useimmiten ajoittuvat loppuviikolle.

Sitten vielä siitä varastoinnista. Meidän ajatuksena kahvissa on se, että “tänään leivotaan ja myydän leivotut tuotteet samana päivänä”. Eli ei varastoida. Mielummin paahdetaan kahvia liian vähän, jolloin hyllyihin ei jää lojumaan ylimääräisiä pusseja tai säilytyslaatikoihin papujämiä. Itseä henkilökohtaisesti ärsyttää asioiden turhavarastointi ja hamstraaminen. Liiallinen ennakointi ei ole mielestäni paras vaihtoehto. Meillä ei toistaiseksi ole käytössä isoa paahdinta, joten pystytään pieniä määriä paahtamaan kerralla.

Mitä tavoitellaan?

Tärkeimpänä on tietenkin ihmiset, jotka haluavat olla mukana Kahween toiminnassa. Tärkeintä ei ole Kahwe-pussin ostaminen vaan se, että saadaan ihmiset kunnioittamaan toimintaa ja arvoja. Seurataan ja jaetaan tietoa. Viljelijä tekee ison duunin, jotta me voidaan kotosuomessa juoda kylminä syysiltoina täydellisesti uutettua kahvia. Miettikää mitä teette sille kahville, että kunnioitus kahvia kohtaan säilyy. Meillä on paljon ajatusta Kahwen taustalla ja halutaan ihmisten ennen kaikkea olevan osana sitä.

Tavoitteena on saada kahvi aina suoraan viljelijältä. Alkuun se on ollut haasteellista, mutta edelleenkin tärkeintä viljelijän saama hyöty. Kontakteja löytyy mm Afrikasta, Kolumbiasta ja Hawaijilta. Kuitenkin määrät, joita olisi järkevä tilata ovat toistaiseksi liian suuria. Siinä tulee tietenkin vastaan hinta ja myös kahvisäkkien määrä. Tilat ovat rajalliset, paahtokapasiteetti rajallinen sekä paahtimotoiminta pienimuotoista. Pyrimme alusta asti siihen, että kahvin ja meidän välissä ei ole isoja jättejä.

Halutaan matkustaa tulevaisuudessa kahvitiloille. Ottaa sieltä teille videokuvaa, haastatella viljelijöitä ja muita työntekijöitä. Kertoa tarkemmin heidän toiminnastaan. Tuoda kahvia suomeen. Tukea heidän työtään ihan arkisissa asioissa esim. toimittaa uudet koulureput lapsille, olla mukana uuden kaivon rakentamisessa, auttaa koulun remontoinissa ja kasvattaa vaikka kahvipuu. Samalla, kun tuet meidän toimintaa niin tulet jatkossa tukemaan jotain suurempaa kuin pelkästään hyllyssä olevaa tuoretta kahvia.